teisipäev, 20. november 2012

Maksapasteet

Pasteedi tegemine ei ole üldse keeruline, ent natuke aega kulub ta peale siiski.
Pasteet peab sisaldama piisavalt porgandit ja tavalise peki asemel soovitatavalt suitsupekki, siis ei saa ka pasteeditegu ebaõnnestuda.
Vaja läheb:1,5 kg maksa (sea, lamba, veise, kana või uluki)
700-800g suitsuseapõske või peekonit
3 sibulat
5-6 porgandit
5-6 loorberilehte
3 tl soola
1 sl mett või maitse järgi steviat
1,5 tl musta pipart
2-3 sl sidruni mahla
3-4 sl brändit
muskaatpähklit
150g võid

Uluki- või seamaksa kasutamisel tuleks see panna paar tundi varem külma vette või piima sisse likku, et liigsest mõrkjusest vabaneda.

Lõika maks ja liha kuubikuteks. Koori porgandid ning lõika umbes 1-2 cm jämedusteks seibideks. Koori sibulad, lõika pooleks ja viiluta.
Kuumuta pannil tükike võid ning pruunista selles maks. Tõsta kõrvale.
Pruunista kergelt liha, lisa porgand ning sibul ja prae veel ligi 5 minutit. Lõpuks sega hulka praetud maksakuubikud.
Vala peale nii palju vett, et kõik napilt kaetud saaks ning lisa vette ka loorberilehed. Lase keema tõusta ning hauta tasasel tulel umbes tunnike või seni kuni maks ja porgandid pehmed on.
Poole hautamise pealt lisa vette ka sool, mesi ja pipar.
Kurna vedelik ära ja nopi massi vahelt loorberilehed välja. Osa vedelikku jäta hilisemaks alles.
Lase 3 korda läbi hakklihamasina või kasuta saumikserit.
Lisa saadud massile sidrunist pressitud mahl, brändi ja maitse järgi muskaatpähklit. Sega hulka ka vähehaaval keeduleent, ise pidevalt segades, kuni pasteet on piisavalt vedelaks muutunud. Arvestada tuleks sellega, et alguses tuleb pasteet soovitust vedelam teha, sest hiljem külmikus ta veel taheneb.
Lõpuks lisa ka sulatatud või ning maitse. Vajadusel lisa veel maitseaineid.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar