teisipäev, 6. november 2012

Sõir ehk kohupiimajuust

1 l pastöriseerimata toorpiima
500 - 600 gr harilikku kohupiima (mida rasvasem, seda parem)
50 g võid
1 tl meresoola
2  muna

1 spl köömneid või
1 küüslauguküüs ja peotäis murulauku või
paras peotäis peterseeli ja tilli või
päikesekuivatatud tomateid jne.

Kuumuta potis piim, aga ära päris keema lase. Lisa kohupiim piimale, sega ühtlaseks ja kuumuta segu seni, kuni vadak hakkab eralduma. Vadak on see kergelt kollakas läbipaistev vedelik, mis tekib pinnale.

Kalla saadaud segu sõelale nõrguma (15-30 min). Sõela alla pane pott, kuhu koguda läbinõrguv vedelik - seda saab väga hästi kasutada nt pannkookide tegemisel. Liiga väärtuslik kraam, et kraanikausist alla lasta. Nõrgumise aeg oleneb sõela tihedusest ja nõrgumisega saab reguleerida sõira tekstuuri. Kreemja sõira saab, kui nõrutada vähem; kuivema, kui kauem.
Järgmisena sulata potis või ning lisa sinna sisse nõrutatud kohupiimamass. Klopi lahti kaks muna ning lisa potti. Sega mass ühtlaseks. Lisa potti peeneks hakitud maitseroheline; samuti lisa sool. Ära enam kuumuta, siis säilib maitseainete maitse tugevam.
Kalla sõir marliga vooderdatud kaussi ja sulge marli pealt.




Marli abil saab sõira hiljem kausist kenasti kätte ja läbi selle saab veel vadakut nõrguda. Hoia sõira külmkapis vähemalt üks öö(päev).


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar