kolmapäev, 19. detsember 2012

Martsipan

Ise martsipani teha on imelihtne. Selleks on vaja vaid:

200 gr mandlijahu
2 spl vedelat mett
1 munavalge või 4 spl vett

Kui mandlijahu parasjagu ei ole, võid jahu ka ise mandlitest valmistada. Martsipani tehakse kooritud mandlitest.
Esmalt koori mandlid (koored tulevad kergemini lahti kui mandleid tulikuumas vees leotada). Kuivata mandlid (näiteks leiges ahjus või radiaatori peal) ja peenesta kohviveskis peeneks jahuks, ikka südamega! Seejärel sega mandlijahu mee ning munavalge (või vesi). Sellest tuleb parajalt tihke mass kas koogi peale rullimiseks või martsipanikujukesi voolimiseks.

Valmis segu pane toidukilesse ja jätta natukeseks tahkuma.

Martsipani värvimiseks võib kasutada looduslikke toiduvärve ja need tuleks lisada juba tegemise käigus. Rohelise värvi saad lisades mandlijahu sisse näpuotsaga matcha ehk rohelise tee pulbrit või vetikapulbrit ( nt. spiruliina). Roosaka saad mõne punast värvi mahlaga, näiteks kirsi-, mustasõstra- või peedimahlaga. Vedeliku lisamisel arvesta sellega, et martsipanimass võib liiga vedel jääda – seega oleks mõistlik ülaltoodud vedelikukogus mahl-värvainega asendada. Pruunikaks martsipaniks lisa mandlijahule 1 tl kakaod. Musta värvi saad söetablettide abiga. Kollase safraniga.

    Kommentaare ei ole:

    Postita kommentaar