teisipäev, 11. juuni 2013

Jäätisemaania

Sattusin jäätisevalmistamise vaimustusse :)

Põhiretsept:
2 dl vahukoort ja/või kookoskoort
2 spl kondenspiima (suhkruga)
lisandeid vastavalt meeleolule ja maitsesoovile (marjad - nii külmutatud kui värsked, pähklid, rosinad, erinevad essentsid, šokolaad jne.)

Minul jäätisemasinat ei ole, ent olen kasutanud nõuks, milles jäätist valmistada, toidutermost. Hea oleks ka näiteks malmpott, mis kenasti külma hoiab.

Alustuseks panen jäätisenõu ca 15-20 minutiks sügavkülma. Vahustada koor, lisada kondenspiim ja lisandid. Marjade lisamisel võiks marjad ja vahukoore eraldi vahustada. Mida rohkem on koor algselt vahustatud, seda rammusam jääb jäätis. Kasutades külmutatud marju, valmib jäätis kiiremini.
Panna segu külma. Umbes 20-30 minuti pärast võtta välja ja mikserdada uuesti. Ja nii 3-4-5 korda, kuni jäätis on piisavalt tahke.

Vaarika-avokaadojäätis
500 g. külmutatud vaarikaid
2 avokaadot
1/2 sidruni mahl
2 dl vahukoort
2 spl kondenspiima

 Mustikajäätis
1 karp külmutatud mustikaid
2 dl vahukoort
2 spl kondenspiima
1 sidruni mahl

Avokaadojäätis
3 avokaadot
2 dl vahukoort
2 spl kondenspiima
1 sidruni või 2 laimi mahl
näpuotsaga soola
2 spl chia seemneid

Vaniljejäätis
2 dl vahukoort
2 spl kondenspiima
1/2 sidruni mahl
vaniljeekstrakti

Rabarberijäätis (natuke patusem)
2-3 rabarberivart
maitse järgi Steviat või mett
2tl kookosrasva
veidi vett

Ingver (soovi korral)
2,5 dl 35% koort
150 gr kondenspiima

Koori ja haki rabarber, pane potti. Lisa kõik muud koostisosad ja keeda kuni rabarber on "sulanud".
Kui soovid särtsakust lisada, sega rabarberile värsket riivitud ingverit. Magusus timmi enda maitse järgi parajaks, kuid arvesta sellega, et jäätis ise on üsna magus ning täidiseks minev rabarberimoos võib seetõttu olla mõnusalt hapukas.
Vahusta koor tugevaks vahuks ja sega juurde kondenspiim. Aseta jäätisenõusse, millega mass sügavkülma läheb. Nirista vaikselt peale jahtunud rabarberimoos. Sega paari tõmbega läbi just nii, et rabarberimoos jaotub igale poole, kuid ei segune jäätisemassiga. Külmuta vähemalt kuus tundi. Enne serveerimist tõsta jäätis toatemperatuurile või tavalisse külmikusse.

Banaanijäätis
2 banaani

See on üks imeline jäätis, mille valmistamiseks läheb vaja ainult banaani ja saumiksrit. Banaani omadus on see, et külmutatud banaani purustades ei muutu see kristalseks, vaid hoopis kreemjaks ja mõnusaks nagu üks korralik plombiir.
Koori banaanid ja lõika nad peenemateks ratasteks. Lao banaanirattad kandikule või suuremale taldrikule ning aseta paariks tunniks sügavkülma. Seejärel võta külmunud banaanitükid ning purusta neid saumiksri või blenderiga, kuni banaan muutub juba kreemjaks ja vahusemaks. See võib natuke aega võtta! Serveeri valminud jäätist koheselt koos värskete marjade või muu meelepärasega.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar